Kompetence:
- Sodeluje pri pripravi živil.
- Obdela živila z uporabo ustreznih postopkov po navodilih nadrejenega.
- Toplotno obdela živila po navodilih nadrejenega z uporabo ustreznih postopkov.
- Obdela živila po navodilih nadrejenega z dopolnitvenimi kuharskimi postopki.
- Pripravi servirno posodo in pripravljene jedi za izdelavo porcije.
- Shranjuje živila in neporabljene jedi.
- Vzdržuje higieno in urejenost kuhinje.
Pogoji za pristop k izpitu:
- dokončana osnovna šola,
- zdravniško spričevalo o zdravstveni sposobnosti opravljanja del asistenta kuharja.
POTEK IZPITA
Praktično z zagovorom.
Kandidat je uspešen, če doseže vsaj 60% uspešnost.
Merila ocenjevanja:
- Načrtovanje in priprava naloge
- Izvedba
- priprava delovnega mesta,
- pravilna uporaba naprav in pripomočkov,
- pravilna izbira in izvedba mehanskih in toplotnih ter dopolnitvenih kuharskih postopkov v procesu dela,
- ekonomična uporaba živil (shranjevanje neporabljenih živil in jedi), energije, časa,
- upoštevanje sanitarno-higienskih pravil in predpisov HACCP (pospravljanje in urejanje kuhinje, ekološko ravnanje),
- izgled in okus jedi.
Izločilna merila:
- uporaba strojev, naprav in opreme,
- razumevanje dokumentacije,
- priprava jedi, ki je zdravju škodljiva,
- sanitarno higienska pravila in varstvo pri delu.
VELJAVNOST CERTIFIKATA
Veljavnost certifikata ni časovno omejena.
IZPITNE NALOGE
Kompetence | Znanja in spretnosti | Izpitne naloge |
sodeluje pri pripravi živil |
|
· pripravi mise-en-place za pripravo enostavne jedi po izboru komisije · pojasni splošne higienske standarde in HACCP
|
mehansko obdela živila z uporabo ustreznih postopkov po navodilih nadrejenega |
– očisti živila na suho (odstrani vse nezaželene primesi, iz listnate zelenjave odstrani slabe dele – trebljenje) – očisti živila z vodo (odstrani umazanijo, pesticide, odplakne zajedavce, mrčes in škodljive organizme) – dresira (oblikuje živilo (npr. meso) v želeno enostavno obliko) – lupi (lupi sadje, zelenjavne plodove in s tem pripravi živilo za nadaljnjo uporabo, – ve, katero sadje in zelenjavo je potrebno lupiti in katero ne) – miksa (živila poveže s tekočino in s tem dobi gladek in vezan videz) – melje (živilo zmelje na majhne drobce) – obrezovanje in luščenje (uporablja pri stročnicah) – pretlačuje (iz živil odstrani lupinice, semenje, olesenele dele) – pretika (s pomočjo pretikovalne igle puste dele mesa pretakne s slanino in zelenjavo) – reže (uporablja različne vrste rezanja za različne vrste živil – sadja, zelenjave, surovega, kuhanega in pečenega mesa, razdeli meso na porabniške kose in izbere primerne kose za določeno jed …) – riba (uporablja različne vrste ribanja) – seklja (loči drobno, fino in grobo sekljanje) – stepa (v živilo vnaša zračne mehurčke) – gnete (z gnetenjem pripravlja različna enostavna testa) – tolče (mesu omehča mišične vezi) – vmešava (določeni zmesi vmeša zrak in tako maso rahlja) – valja (testo stanjša na različne debeline) – žvrklja (dve ali več sestavin združi v tekočo maso)
– pripravi različne solate (kuhane, surove, mešane), solatne prelive in dresinge, sodeluje pri pripravi solatnega bifeja – pripravi preprosta testa – pripravi posamezne hladne elemente sladic z ustreznimi mehanskimi postopki
|
· pripravi enostavno jed po izboru izpitne komisije
· pojasni splošne higienske standarde in HACCP
|
toplotno obdela živila po navodilih nadrejenega z uporabo ustreznih postopkov |
– po navodilih nadrejenega izvaja kuhanje v vodi (tekočini) z različnimi količinami le-te, v vodi pod vreliščem, v vodni kopeli, sopari, vlažnem zraku, z zvišanim tlakom, po navodilih nadrejen – po navodilih nadrejenega izvaja dušenje (v lastnem soku, z dodatkom maščobe, z maščobo in vodo) po navodilih nadrejenega – po navodilih nadrejenega izvaja pečenje (navadno pečenje v ponvi, angleško pečenje v ponvi, cvrenje, pečenje v pečici z dodatkom maščobe, angleško pečenje v pečici, pečenje v pečici v suhi vročini, pečenje na žaru in ražnju, gratiniranje) – po navodilih nadrejenega izvaja praženje (z maščobo ali brez) po navodilih nadrejenega – po navodilih nadrejenega sodeluje pri delu z mikrovalovno pečico
– juhe in zakuhe – osnove ali fonde – enostavne priloge in prikuhe
|
· pripravi enostavno jed po izboru komisije
· pojasni splošne higienske standarde in HACCP
|
obdela živila po navodilih nadrejenega z dopolnitvenimi kuharskimi postopki |
– po navodilih nadrejenega uporablja aromatična zelišča, začimbe, živila in dodatke pri pripravi jedi – bardira (pred pečenjem zavije meso v rezine suhe slanine, bardira divjo perutnino in drugo meso) – blanšira (živila za kratek čas potopi v vrelo vodo, zato da jih pripravi za nadaljnjo uporabo – lažje lupljenje zelenjave ali sadja, kosti za juhe ali aspike, da so bistrejši, zelenjavo, ki jo namerava zamrzniti ali da zmanjša volumen živil, npr. špinača, gobe) – bistri (z dodatkom napol stepenih beljakov doseže, da se juha ali aspik zbistri) – bridira (pred peko mesu da določeno obliko, zato pri perutnini štrleče dele pritisne k trupu in jih poveže, poveže pa tudi druge kose mesa, ribe in rulade) – cizelira (ribe pred peko na površini večkrat plitvo zareže) – dekorira po navodilih nadrejenega (jed okrasi z raznimi dodatki, da se po barvah ujema in dopolnjuje z dodatki; za dekoracijo najpogosteje uporablja sadje, zelenjavo, kuhana jajca, določene vrste testa in drugo, živila dekorativno nareže) – filira (iz mesa ali rib, ki ga loči od kosti, naredi fileje) – flambira (jedi doda aromatične alkoholne pijače in jih zažge) – garnira po navodilih nadrejenega (nalaga jedi na servirno posodo in oblaga jedi z raznovrstnimi prilogami) – izvaja kvašenje po navodilih nadrejenega pri različnih vrstah mesa, predvsem divjačine: suho in mokro kvašenje – macerira po navodilih nadrejenega (narezano sadje polije z aromatično alkoholno pijačo, da se sadje odišavi) – marinira po navodilih nadrejenega (s pikantnimi, kislimi, aromatičnimi prelivi za meso, ribe, zelenjavo, solate) – panira (panira živila ali napol kuhane jedi, ki jih nato ocvre (meso, zelenjavo): dunajsko, pariško, angleško, paniranje v žvrkljanem testu) – sotira (poseben način hitrega pečenja drobno narezanega mesa, drobovine, kuhane zelenjave in zelenjave iz konzerv) – pirira (zelenjavo ali sadje spremeni v kašasto zmes – pire) – izvaja osnovno zgoščevanje jedi
|
· pripravi enostavno jed po izboru komisije
· pojasni splošne higienske standarde in HACCP
|
pripravi servirno posodo in pripravljene jedi za izdelavo porcije |
|
· porcionira in servira enostavno jed po izboru komisije
· pojasni splošne higienske standarde in HACCP pri serviranju
|
shranjuje živila in neporabljene jedi |
|
· shrani neporabljena živila in poskrbi za higieno in urejenost kuhinje
· pojasni splošne higienske standarde in HACCP
|
vzdržuje higieno in urejenost kuhinje |
|
· shrani neporabljena živila in poskrbi za higieno in urejenost kuhinje
· pojasni splošne higienske standarde in HACCP
|
IZVAJALCI