uredi prostore za goste |
- pripravi in uredi prodajni prostor glede na vrsto in zahtevnost obroka
- po navodilih natakarja pripravi pogrinjke in uredi servirno mizico
- čisti delovne površine s čistilnimi sredstvi ter ostalimi pripomočki za vzdrževanje čistoče pri delu
- pospravlja inventar po odhodu gostov
- namešča malo namizno opremo
- razmešča mize in drugo opremo
- pozna čistilna sredstva ter ostale pripomočke za vzdrževanje čistoče pri delu
- pozna posamezne skupine strežnega inventarja, njihov namen in uporabo ter vzdrževanje
- obvlada tehniko deserviranja
- zna pri zaključnih delih poskrbeti za urejenost jedilnice in pomožnih prostorov ter strežnega inventarja
- upošteva splošne higienske standarde in HACCP
|
- Ureditev pomožnih prostorov in prostorov za goste
- natakarske pripravljalnice
- zajtrkovalnice
- jedilnice za penzionske goste (kosilo ali večerja)
- jedilnice za prehodne goste
- pripravi in uredi prostor glede na vrsto in zahtevnost obroka
- po navodilih pripravi pogrinjke in uredi servirno mizico
- namesti malo namizno opremo
- razmesti mize in drugo opremo po potrebi
- pospravi inventar po odhodu gostov
- predstavi splošne higienske standarde in HACCP
|
čisti in ureja gostinski inventar |
- pripravi in čisti pribor, steklenino, porcelan, kovinske predmete in drugi inventar
- pripravi in čisti pomožne, servirne in točilne mize, hladilne omare, servirne vozičke
- čisti točilno mizo in naprave v točilnici
- zna rokovati s čistilnimi sredstvi ter ostalimi pripomočki za vzdrževanje strežnega inventarja ter restavracijskega pohištva
- zna izbrati primerno čistilno sredstvo glede na vrsto inventarja
- zna vzdrževati higieno naprav in strojev, pozna rokovanje z njimi in upošteva navodila o varstvu pri delu
- zna urediti malo namizno opremo, jo očistiti in skrbeti, da je redno dopolnjena in sveža
- zna poskrbeti za urejenost točilnice in priročnih skladišč
- upošteva splošne higienske standarde in HACCP
|
- Vzdrževanje in čiščenje inventarja
- oddaja in prevzem perila v/iz pralnice
- ročno in strojno pomivanje steklenine, pribora in porcelana
- ureditev male namizne opreme in pomožnega strežnega inventarja za uporabo
- predstavi splošne higienske standarde in HACCP
|
streže pod nadzorom natakarja |
- pripravi pogrinjke
- postreže posamezne obroke, posamezne jedi
- postreže pijače, tople napitke
- streže na samopostrežni liniji
- zna po navodilih natakarja pripraviti pogrinjke glede na naročilo gostov
- obvlada tehniko strežbe na ameriški način
- zna pri različnih vrstah zajtrkov postreči pijače in tople napitke
- zna postreči enostavnejše dnevne obroke: malice
- zna pod nadzorstvom natakarja postreči kosilo, večerjo
- obvlada tehniko strežbe odprtih pijač ter napitkov v restavraciji, vrtu ali terasi
- zna pri kontaktu z gosti upoštevati pravila lepega vedenja
- upošteva splošne higienske standarde in HACCP
|
- Samostojna strežba in po navodilih natakarja
- postrežba zajtrka:
- ureditev jedilnice glede na vrsto zajtrka
- sprejem gostov
- prevzem naročila za tople napitke
- postrežba jedi
- postrežba toplih napitkov
- deserviranje
- poslovitev od gostov
- ureditev jedilnice po končanem delu
- Pomoč pri postrežbi kosila pri prehodnih gostih po navodilih natakarja
- priprava pogrinjkov
- prava pomožne mizice za postrežbo vina
- pomoč pri postrežbi jedi
- deserviranje
- ureditev mize po odhodu gostov
|
dela v točilnici |
- streže odprte in stekleničene pijače pri točilnem pultu in h gostovi mizi
- pripravi in streže tople napitke in prigrizke pri točilnem pultu in h gostovi mizi
- naroča in prevzema material iz skladišča
- shranjuje in skladišči zaloge
- blokira in evidentira prodajo
- zaračuna storitev
- izdela obračun dnevnega iztržka in porabe materiala
- vodi ustrezno dokumentacijo ter na osnovi le-te naroča pijače iz centralnega skladišča ali izbranega dobavitelja
- pozna brezalkoholne in alkoholne pijače, njihovo shranjevanje ter pravilno temperiranost
- obvlada tehniko točenja pijač ter pripravo različnih napitkov
- zna izbrati primerne kozarce in dodatke za posamezne pijače
- pozna cene, normative, različne oblike plačevanja računov in je pri zaračunavanju pošten
- pozna postopek izdelave računa ter primerno predložitev le-tega gostu
- pozna osnovno programsko opremo in njeno uporabo v ta namen
- zna opraviti obračun dnevnega iztržka in porabe materiala
- obvlada osnove bontona in jih upošteva pri delu z gosti
- zna vzpostaviti primeren kontakt in komunikacijo z gostom
- se zna z gosti o ponudbi pogovoriti v enem tujem jeziku
|
- Pripravljalna dela v točilnici
- ureditev točilnice, inventarja, strojev in naprav
- pregled in dopolnitev zalog
- Postrežba v točilnici
- prevzem naročila
- blokiranje naročila
- priprava pijač po naročilu
- postrežba pijač
- zaračunavanje konzumacij
- poslovitev od gostov in deserviranje
- Dnevni obračun v točilnici
- izdelava obračuna dnevnega iztržka in porabe materiala
- na osnovi zalog naročanje pijač
• Predstavi splošne higienske standarde in HACCP
|
vzdržuje higieno in urejenost gostinskih prostorov |
- očisti in pospravi uporabljene pripomočke, aparate ter ostale naprave
- očisti delovne površine
- izvaja splošni higienski režim čiščenja
- pozna pristope higienskega režima pri pospravljanju delovnih in delilnih površin ter inventarja in pripomočkov
- upošteva splošne higienske standarde in HACCP
- pozna način uporabe in doziranje kemičnih čistilnih sredstev
- pozna nevarnosti alkalnih čistilnih sredstev – ekologija, varovanje okolja in osebja
- pozna pomen higiene dela prostorov in delovnega osebja
|
· poskrbi za higieno in urejenost gostinskih prostorov
· pojasni splošne higienske standarde in HACCP
|