IZPIT – Asistent natakarja

PRIJAVA

Kompetence:

  • Uredi prostore za goste.
  • Čisti in ureja gostinski inventar.
  • Streže pod nadzorom natakarja.
  • Dela v točilnici.
  • Vzdržuje higieno in urejenost gostinskih prostorov.

Pogoji za pristop k izpitu:

  • dokončana osnovna šola,
  • zdravniško spričevalo o zdravstveni sposobnosti opravljanja del asistenta natakarja.

POTEK IZPITA

Praktično z zagovorom.

Kandidat je uspešen, če doseže vsaj 60% uspešnost.

Merila ocenjevanja:

  • Načrtovanje in priprava naloge
  • pripravo kandidata na delo,
  • obvladovanje določenega zaporedja opravil,
  • racionalno poraba časa in materiala,
  • kontrolo storitve,
  • upoštevanje pravil varovanja zdravja in varnosti pri delu,
  • razumevanje dokumentacije,
  • pravilno vzdrževanje na strojih, napravah in opremi,
  • upoštevanje bontona in pravil poslovnega komuniciranja z gosti.

Izločilna merila:

  • sanitarno higienska pravila in varstvo pri delu,
  • bontona in pravila poslovnega komuniciranja.

VELJAVNOST CERTIFIKATA

Veljavnost certifikata ni časovno omejena.

IZPITNE NALOGE

Kompetence Znanja in spretnosti Izpitne naloge
uredi prostore za goste
  • pripravi in uredi prodajni prostor glede na vrsto in zahtevnost obroka
  • po navodilih natakarja pripravi pogrinjke in uredi servirno mizico
  • čisti delovne površine s čistilnimi sredstvi ter ostalimi pripomočki za vzdrževanje čistoče pri delu
  • pospravlja inventar po odhodu gostov
  • namešča malo namizno opremo
  • razmešča mize in drugo opremo
  • pozna čistilna sredstva ter ostale pripomočke za vzdrževanje čistoče pri delu
  • pozna posamezne skupine strežnega inventarja, njihov namen in uporabo ter vzdrževanje
  • obvlada tehniko deserviranja
  • zna pri zaključnih delih poskrbeti za urejenost jedilnice in pomožnih prostorov ter strežnega inventarja
  • upošteva splošne higienske standarde in HACCP
  • Ureditev pomožnih prostorov in prostorov za goste
    • natakarske pripravljalnice
    • zajtrkovalnice
    • jedilnice za penzionske goste (kosilo ali večerja)
    • jedilnice za prehodne goste
    • pripravi in uredi prostor glede na vrsto in zahtevnost obroka
    • po navodilih pripravi pogrinjke in uredi servirno mizico
    • namesti malo namizno opremo
    • razmesti mize in drugo opremo po potrebi
    • pospravi inventar po odhodu gostov
    • predstavi splošne higienske standarde in HACCP
čisti in ureja gostinski inventar
  • pripravi in čisti pribor, steklenino, porcelan, kovinske predmete in drugi inventar
  • pripravi in čisti pomožne, servirne in točilne mize, hladilne omare, servirne vozičke
  • čisti točilno mizo in naprave v točilnici
  • zna rokovati s čistilnimi sredstvi ter ostalimi pripomočki za vzdrževanje strežnega inventarja ter restavracijskega pohištva
  • zna izbrati primerno čistilno sredstvo glede na vrsto inventarja
  • zna vzdrževati higieno naprav in strojev, pozna rokovanje z njimi in upošteva navodila o varstvu pri delu
  • zna urediti malo namizno opremo, jo očistiti in skrbeti, da je redno dopolnjena in sveža
  • zna poskrbeti za urejenost točilnice in priročnih skladišč
  • upošteva splošne higienske standarde in HACCP
  • Vzdrževanje in čiščenje inventarja
    • oddaja in prevzem perila v/iz pralnice
    • ročno in strojno pomivanje steklenine, pribora in porcelana
    • ureditev male namizne opreme in pomožnega strežnega inventarja za uporabo
    • predstavi splošne higienske standarde in HACCP
streže pod nadzorom natakarja
  • pripravi pogrinjke
  • postreže posamezne obroke, posamezne jedi
  • postreže pijače, tople napitke
  • streže na samopostrežni liniji
  • zna po navodilih natakarja pripraviti pogrinjke glede na naročilo gostov
  • obvlada tehniko strežbe na ameriški način
  • zna pri različnih vrstah zajtrkov postreči pijače in tople napitke
  • zna postreči enostavnejše dnevne obroke: malice
  • zna pod nadzorstvom natakarja postreči kosilo, večerjo
  • obvlada tehniko strežbe odprtih pijač ter napitkov v restavraciji, vrtu ali terasi
  • zna pri kontaktu z gosti upoštevati pravila lepega vedenja
  • upošteva splošne higienske standarde in HACCP
  • Samostojna strežba in po navodilih natakarja
    • postrežba zajtrka:
    • ureditev jedilnice glede na vrsto zajtrka
    • sprejem gostov
    • prevzem naročila za tople napitke
    • postrežba jedi
    • postrežba toplih napitkov
    • deserviranje
    • poslovitev od gostov
    • ureditev jedilnice po končanem delu
  • Pomoč pri postrežbi kosila pri prehodnih gostih po navodilih natakarja
    • priprava pogrinjkov
    • prava pomožne mizice za postrežbo vina
    • pomoč pri postrežbi jedi
    • deserviranje
    • ureditev mize po odhodu gostov
dela v točilnici
  • streže odprte in stekleničene pijače pri točilnem pultu in h gostovi mizi
  • pripravi in streže tople napitke in prigrizke pri točilnem pultu in h gostovi mizi
  • naroča in prevzema material iz skladišča
  • shranjuje in skladišči zaloge
  • blokira in evidentira prodajo
  • zaračuna storitev
  • izdela obračun dnevnega iztržka in porabe materiala
  • vodi ustrezno dokumentacijo ter na osnovi le-te naroča pijače iz centralnega skladišča ali izbranega dobavitelja
  • pozna brezalkoholne in alkoholne pijače, njihovo shranjevanje ter pravilno temperiranost
  • obvlada tehniko točenja pijač ter pripravo različnih napitkov
  • zna izbrati primerne kozarce in dodatke za posamezne pijače
  • pozna cene, normative, različne oblike plačevanja računov in je pri zaračunavanju pošten
  • pozna postopek izdelave računa ter primerno predložitev le-tega gostu
  • pozna osnovno programsko opremo in njeno uporabo v ta namen
  • zna opraviti obračun dnevnega iztržka in porabe materiala
  • obvlada osnove bontona in jih upošteva pri delu z gosti
  • zna vzpostaviti primeren kontakt in komunikacijo z gostom
  • se zna z gosti o ponudbi pogovoriti v enem tujem jeziku
  • Pripravljalna dela v točilnici
    • ureditev točilnice, inventarja, strojev in naprav
    • pregled in dopolnitev zalog
  • Postrežba v točilnici
    • prevzem naročila
    • blokiranje naročila
    • priprava pijač po naročilu
    • postrežba pijač
    • zaračunavanje konzumacij
    • poslovitev od gostov in deserviranje
  • Dnevni obračun v točilnici
    • izdelava obračuna dnevnega iztržka in porabe materiala
    • na osnovi zalog naročanje pijač

•    Predstavi splošne higienske standarde in HACCP

 

vzdržuje higieno in urejenost gostinskih prostorov
  • očisti in pospravi uporabljene pripomočke, aparate ter ostale naprave
  • očisti delovne površine
  • izvaja splošni higienski režim čiščenja
  • pozna pristope higienskega režima pri pospravljanju delovnih in delilnih površin ter inventarja in pripomočkov
  • upošteva splošne higienske standarde in HACCP
  • pozna način uporabe in doziranje kemičnih čistilnih sredstev
  • pozna nevarnosti alkalnih čistilnih sredstev – ekologija, varovanje okolja in osebja
  • pozna pomen higiene dela prostorov in delovnega osebja
·        poskrbi za higieno in urejenost gostinskih prostorov

·        pojasni splošne higienske standarde in HACCP

 

IZVAJALCI

PRIJAVA

Print Friendly, PDF & Email