IZPIT – Natakar, I-4/2

PRIJAVA

Kompetence:

  • Pripravi jedilni prostor.
  • Sprejema goste in se poslovi.
  • Sprejema naročila.
  • Pripravi in postreže odprte, stekleničene in mešane pijače ter napitke.
  • Postreže redne in izredne obroke.
  • Dela v točilnici.
  • Obračuna storitev.

Pogoji za pristop k izpitu

  • zaključena 3 letna srednja poklicna izobrazba,
  • zdravniško spričevalo o zdravstveni zmožnosti za delo z živili.

 POTEK IZPITA

Praktično z zagovorom.

Kandidat je uspešen, če doseže vsaj 60% uspešnost.

Merila, ki jih komisija upošteva pri ocenjevanju:

  • načrtovanje in priprava naloge
  • racionalno poraba časa in materiala
  • kakovost storitve
  • upoštevanje pravil varovanja zdravja in varnosti pri delu
  • razumevanje dokumentacije
  • pravilno vzdrževanje na strojih, napravah in opremi

Izločilna merila:

  • upoštevanje sanitarno higienskih pravil in varstva pri delu
  • upoštevanje bontona in pravil poslovnega komuniciranja

VELJAVNOST CERTIFIKATA

Veljavnost certifikata ni časovno omejena.

IZPITNE NALOGE

Kompetence Znanja in spretnosti Izpitne naloge
pripravi jedilni prostor ·        organizira in razporeja delo pomožnemu osebju

·        uredi stole in pripravi mize z ustreznimi pogrinjki glede na vrsto in namen obroka

·        izbere in postavi primerno dekoracijo za različne priložnosti omizja in prostora in pri tem

·        izbere ustrezen inventar, glede na izbor jedi in pijač ter način ponudbe samopostrežnega bifeja (za sedeče ali stoječe goste oz. kombinacijo obeh)

·        pripravi pogrinjke za redne in izredne obroke

·        postavi dekoracije in zlaga serviete na različne načine

·        pripravi servirno mizo glede na vrsto obroka

·        pripravi pomožno mizo ali voziček in ju primerno uredi za delo

·        pripravi bifejsko omizje za samopostrežbo, glede na prostor in namen obroka

·        pripravi prostor za nemoteno izvedbo rednih dnevnih obrokov

·        opravi vsa pripravljalna dela oziroma pri tem delu nadzoruje pomožno osebje

·        vzdržuje čistočo in urejenost jedilnega prostora

·        pozna estetska pravila in jih upošteva pri postavitvi dekoracije

·        rešuje probleme pri organizaciji in izvajanju posameznih nalog skupaj s sodelavci in predpostavljenim vodjem

·        pozna pomen uporabe in namena servirne mize v jedilnici za različne priložnosti

·        pozna pomen uporabe pomožne mize ali vozička glede na način strežbe

·        upošteva splošne higienske standarde in HACCP

·        pozna pravila organizacije dela glede na vrsto gostinskega obrata

·        pripravi in predstavi urejen jedilni prostor

·        predstavi splošne higienske standarde in HACCP

sprejema goste in se poslovi ·        sprejme gosta

·        pospremi gosta do proste mize

·        izbere primeren prostor glede na željo gosta

·        pospremi gosta iz prostora in se od njega poslovi

·        obvlada osnove bontona in jih upošteva pri delu z gosti

·        zna vzpostaviti primeren kontakt in komunikacijo z gostom

·        zna z gosti komunicirati v enem tujem jeziku

·        zna pravilno ponuditi, predstaviti in opisati posamezno ponudbo

·        zna izbrati ter uporabiti pravilen pristop in način ob poslovitvi

·        zaveda se pomena pisanih in nepisanih pravil poslovnega komuniciranja

·        sprejme gosta in ga pospremi do mize

·        pozdravi gosta v tujem jeziku

·        komunicira z gostom in upošteva njegove želje

·        pospremi gosta iz prostora in se od njega poslovi

·        opiše kako se pravilno sprejme gosta glede na vrsto gostinskega obrata ali dogodka

sprejema naročila ·        preveri pisno in posebno ponudbo

·        pozna pomen in vsebino dnevne ponudbe

·        predstavi ponudbo

·        svetuje pri izbiri hrane, prilog, prikuh in pijače ob upoštevanju želja gostov

·        ponudi in poveže vina in druge pijače z jedmi

·        zabeleži naročilo

·        preda naročilo kuhinji

·        pozna različne jedi in pijače

·        pozna pravila priporočanja pijač k posameznim vrstam jedi in rednim obrokom

·        zna pri prevzemu naročila upoštevati vsa pravila dobrega prodajalca in pri tem biti spreten in takten v komunikaciji

·        pozna osnovno psihologijo gostov

·        pozna tehniko sprejema naročila ter predajo le-tega posameznemu oddelku

·        zna rokovati z osnovno programsko opremo, ki se uporablja pri oddaji naročila

·        predstavi ponudbo

·        predstavi ponudbo v tujem jeziku

·        komunicira z gostom in svetuje pri izbiri hrane in pijače

·        predstavi primer zahtevnega gosta na predlog izpitne komisije

·        zabeleži naročilo

·        preda naročilo kuhinji

·        predstavi postopek sprejem naročila in utemelji priporočila gostom

pripravi in postreže odprte, stekleničene in mešane pijače ter napitke ·        prezentira, odpira in nataka pijače in napitke

·        meša pijače in jih postreže v ustreznem kozarcu z dekoracijo

·        pripravi napitke

·        izbere pravi inventar za različne vrste pijač in napitkov

·        upošteva ustreznost temperature pijač in napitkov pri postrežbi

·        postreže pijače pri barskem pultu ali pri mizi

·        pozna inventar za pripravo in strežbo pijače, njegovo uporabo za pravilno postrežbo posameznih skupin pijač

·        obvlada tehniko predstavitve, odpiranja in točenja posamezne vrste vina

·        pozna brezalkoholne in alkoholne pijače ter osnovne skupine mešanih pijač in primernost ponudbe glede na čas in namen

·        obvlada tehniko mešanja pijač in na osnovi izbrane recepture

·        ustrezno shrani posamezne vrste pijač

·        pozna tehniko priprave različnih toplih napitkov ter njihovo postrežbo

·        pozna normative za posamezne pijače in dodatke

·        pozna določbe Zakona o omejevanju porabe alkohola in jih upošteva

·        upošteva splošne higienske standarde in HACCP

·        pripravi in postreže odprte, stekleničene in mešane pijače ter napitke po navodilih izpitne komisije

·        opiše opravljeno storitev

·        predstavi splošne higienske standarde in HACCP

·        opiše omejitve po Zakonu o omejevanju porabe alkohola

postreže redne in izredne obroke ·        prevzame naročilo iz kuhinje

·        postreže redne obroke na navadni in francoski način strežbe

·        postreže izredne obroke in upošteva posebnosti strežbe (hladno-topli bife, party, banket, …)

·        streže redne in izredne obroke izven matične hiše

·        pripravlja jedi pred gostom (flambiranje, filiranje, razkosavanje, mešanje, fondue)

·        spoštuje časovne standarde za postrežbo

·        deservira

·        obvlada vse načine strežbe in uporabo le-teh za posamezno vrsto rednega obroka

·        zna se prilagajati specifikam postrežbe penzionskih in alakart gostov

·        pozna značilnosti izrednih obrokov in jih zna strokovno postreči

·        pri postrežbi zna upoštevati pravila zaporedja postrežbe jedi in pijač

·        pozna in razlikuje posamezno jed zaradi prevzema svojega naročila iz kuhinje

·        pozna osnove priprave jedi pred gostom in pri tem pazi na varstvo pri delu

·        obvlada različne tehnike deserviranja

·        upošteva splošne higienske standarde in HACCP

·        postreže redni ali izredni obrok po navodilih izpitne komisije

·        opiše opravljeno storitev

·        predstavi splošne higienske standarde in HACCP

dela v točilnici ·        pripravi točilni prostor

·        streže odprte in stekleničene pijače

·        pripravi in streže tople napitke

·        naroča in prevzema material iz skladišča

·        shranjuje in skladišči zaloge

·        vodi ustrezno dokumentacijo ter na osnovi le-te naroča pijače iz centralnega skladišča ali izbranega dobavitelja

·        pozna stroje in naprave, njihovo pravilno uporabo, upošteva vsa navodila o varstvu pri delu ter pravilno vzdrževanje le-teh

·        obvlada tehniko priprave različnih toplih pijač in napitkov ter njihovo postrežbo

·        pozna postopek pravilnega shranjevanja in skladiščenja pijač

·        upošteva splošne higienske standarde in HACCP

·        Pripravi točilnico

­         uredi točilnico, inventar, naprav in pripomočkov

­         pregleda in dopolni zaloge

·        Postreže gosta

­         prevzeme naročilo

­         blokira naročilo

­         pripravi pijačo po naročilu

­         postreže pijačo

­         zaračuna naročilo

­         poslovi se od gosta in deservira

·        Naredi dnevni obračun v točilnici

­         izdelava obračuna dnevnega iztržka in porabe materiala

·        Predstavi splošne higienske standarde in HACCP

obračuna storitev ·        blokira in evidentira prodajo

·        zaračuna storitev

·        izdela obračun dnevnega iztržka in porabe materiala

·        pozna osnovno programsko opremo za obračun in izdajo računov

·        pozna postopek izdelave računa za določeno storitev ter primerno predložitev le-tega gostu

·        pozna cene, normative, različne oblike plačevanja računov in je pri zaračunavanju storitev pošten

·        obračuna storitev

·        predstavi in utemelji obračun

IZVAJALCI

PRIJAVA

Print Friendly, PDF & Email